juni 13, 2024

Vakantievideo in plaats van een fotoalbum?

3 min gelezen
strand familie vakantie

Het is nu intussen ongeveer tien jaar geleden dat ik voor het eerst een aftermovie zag van een vakantie. Een aftermovie is dus een flink ge-edit filmpje met hoogtepunten van jouw vakantie. Oorspronkelijk zijn deze aftermovies ontstaan bij grote festivals. Hiermee probeerden zij aandacht te trekken voor de voorgaande edities van de evenementen. Kleurrijke montages van beelden die opgenomen zijn tijdens het festival brengen een mooi idee over van de sfeer. Ook houden mensen al meer dan honderd jaar fotoalbums bij. Herinneringen van vakanties zijn vaak fijn, en foto’s zijn bij uitstek geschikt om deze herinneringen weer op te wekken. Het is dan ook niet zo gek dat een combinatie van die twee, namelijk de vakantievideo, steeds populairder wordt.

Een goede camera

Je kunt natuurlijk simpelweg filmpjes maken met jouw telefoon en die aan elkaar plakken, maar op die manier gaat er een hoop potentie verloren. Uiteraard verlies je al iets aan kwaliteit van het opnemen, al valt dat bij sommige telefoons nog wel mee. Ook zullen er situaties zijn waar een telefoon gewoon niet geschikt is om mee te filmen. Denk bijvoorbeeld aan zwemmen in een prachtige omgeving, of andere activiteiten die met water te maken hebben zoals raften. In zulke gevallen ben je erg blij met een Actioncam. Veel mensen kennen de GoPro, maar er zijn natuurlijk vele merken die zulke camera’s aanbieden. Hierdoor zijn ze in alle maten (en vooral prijskaarten) te verkrijgen. Deze camera’s zijn over het algemeen klein om meer geschikt te zijn voor avontuurlijke uitstapjes. Ook zijn er allerlei cases om de camera te beschermen tegen vallen, waterschade en andere incidenten die een gemiddelde telefoon niet overleefd. Mocht je iets doen waarbij je een helm draagt, dan kun je ze bijna altijd wel monteren op de helm, of als een bodycam dragen. Hierdoor kun je altijd beide handen gebruiken zonder te hoeven stoppen met filmen.

Montage van filmpjes

Net als dat foto’s zorgvuldig ingeplakt worden in een album, meestal met een contextuele beschrijving, is het wel de bedoeling dat je enige tijd aan montage besteedt om de ultieme vakantie-feeling over te brengen via video. Nou heb ik geen tijd (of uitvoerige expertise) om volledig de diepte in te gaan over tips en tricks voor montage, maar ik kan wel een aantal kleine tips geven. Uiteraard moet je beginnen met het installeren van video editing software. De meest geavanceerde software is vrij prijzig, maar er zijn voldoende gratis alternatieven die meer dan krachtig genoeg zijn. Uiteindelijk zal jij jezelf wegwijs moeten maken met de software, iets wat goed te doen is met tutorials op internet.Zodra je bewapend bent met jouw opgenomen beeldmateriaal en de software kun je beginnen met het maken van de tijdlijn. Ikzelf vind het mooi om van de chronologische volgorde af te stappen. Zo plaats ik niet alle filmpjes in volgorde van het opnemen, maar plaats ik de filmpjes meer thematisch bij elkaar. Bijvoorbeeld filmpjes van feesten plaats ik door elkaar heen, ook al hebben deze op verschillende dagen plaats gevonden. Op deze manier creëer je een vloeiend tempo door de video. Wanneer je een globale tijdlijn van filmpjes hebt gemaakt kun je muziek toevoegen en opgenomen geluid weghalen waar het irrelevant is. Muziek kiezen is lastig, maar erg belangrijk. Meestal zijn er wel een paar liedjes die veel gedraaid zijn tijdens de vakantie, en die zijn dan ook bij uitstek geschikt om gevoelens en herinneringen op te wekken.