juni 13, 2024

3d tekenen is nu een realiteit

2 min gelezen

De digitale ontwikkelingen gaan razendsnel. Er is nog maar “net” een 3d printer uit en dan komt er al een 3d pen uit. Waar het om neer komt met een 3d pen is dat je gaat knutselen met plastic. In dat opzicht verschilt de 3d pen niet veel van een 3d printer, maar anders dan een 3d printer is dat je met een 3d printer een voorgeprogrammeerd product maakt. Met de 3d pen heb je helemaal de vrije hand om te creëren wat jij wilt zonder dat daar een moeilijk programma aan te pas komt. Je kunt tekenen wat jij wilt; in de hoogte, breedte of lengte en de 3d pen volgt jouw route met vloeibaar plastic.

 

Hoe werkt de 3d pen

De werking van de 3d pen is vrij simpel. Je vult de pen met een plastic patroon of filament zoals ze officieel genoemd worden, waarna je eigenlijk gaat schrijven met gesmolten plastic. De mogelijkheden met deze 3d pennen zijn eindeloos. Je kunt simpele woorden schrijven, maar je kunt ook complexe figuren tekenen.

 

Knutselen met een 3d pen

Het leuke aan deze 3d pennen is dat je alles kunt maken wat je wilt, met de grenzen van deze pen en natuurlijk je eigen kunnen. Het is niet moeilijk om te leren omgaan met deze pen, maar het vergt wel wat oefening. Voor je het weet ben je uren aan het knutselen met deze pen en heb je de mooiste creaties gemaakt.  Je kunt een simpel huisje tekenen die plat ligt, maar wat je natuurlijk met deze pen moet proberen is het tekenen van een huisje in 3d. Zodra je echt goed wordt kun je veel meer creëren dan alleen outlines van een beeldje, maar ben je in staat om solide poppetjes te  maken. Er zijn mensen die de hele eiffeltoren in miniatuur hebben gemaakt en een minion is een veel voorkomende creatie. Wanneer je van tekenen houdt of wanneer je het fijn vindt om creatief bezig te zijn, dan is de 3d pen echt iets voor jou. Naast dat je creatieve creaties kunt maken kun je ook plastic voorwerpen of onderdelen repareren met deze 3d pen.

 

Een gewone pen of meer dan dat

De 3d pen ziet er uit als een gewone pen, maar dan net even wat dikker. Er zit een knop op waarmee het plastic wordt verwarmt en je kunt gaan beginnen met tekenen. Wanneer je de knop vasthoudt komt het vloeibare plastic eruit zetten. De 3d pen is beschikbaar in verschillende kleuren, blauw, geel, roze, paars, zwart of grijs. De filamenten zijn in elke denkbare kleuren beschikbaar: geel, roze, blauw, groen, zwart, wit, etcetera. En je kunt alle kleuren door elkaar gebruiken om je creatie zo mooi mogelijk te maken.