juni 13, 2024

Het nut van relatiegeschenken

2 min gelezen

Al vanaf jonge leeftijd ben ik ene groot fan van Youp van het Hek. Ik Was recentelijk een van zijn oudere shows aan het bekijken en hij ging hard tekeer tegen de relatiegeschenken business en mensen die erin werken. Alhoewel het stuk ontzettend grappig was en natuurlijk niet serieus bedoeld, ik begon wel te denken aan het gebruik van relatiegeschenken binnen mijn eigen bedrijf. Ik maak zelf namelijk hartstikke veel gebruik van relatiegeschenken. Ik wil daarom in dit artikel het nut van relatiegeschenken bespreken. Daarnaast geef ik een aantal tips voor leuke en effectieve relatiegeschenken. Op deze manier kun je meer omzet binnenhalen voor je bedrijf.

Soorten relatiegeschenken

Er zijn twee soorten relatiegeschenken. Aan de ene kant heb je dure relatiegeschenken die je vaak een of twee keer per jaar geeft aan vaste grote klanten die veel omzet aan je bedrijf leveren. Aangezien de kerst eraan komt is dit natuurlijk een goed moment. Dure relatiegeschenken kunnen bijvoorbeeld kluizen zijn voor klanten die zelf een bedrijf zijn. Een andere steeds populairdere optie zijn vr-brillen. Deze brillen kunnen door de ontvanger gebruikt worden voor entertainment maar ook voor vergaderingen en andere professionele doeleinden.

De tweede soort relatiegeschenken zijn de kleine relatiegeschenken. Dit zijn hebbedingetjes die je vaak en aan veel mensen kunt uitdelen. We hebben het over keychains, USB sticks en andere kleine cadeaus. Je kunt natuurlijk je logo op deze cadeautjes zetten zodat ze je bedrijf representeren.

Nut van relatiegeschenken

Relatiegeschenken hebben veel nut. Ten eerste zijn ze een goede manier om relaties tussen jouw en je klanten te verbeteren. Bedrijven bestaan uit mensen en mensen houden natuurlijk van het ontvangen van cadeaus. Ze zijn na het ontvangen van een relatiegeschenk dan ook vaak meer willend om geld te spenderen en zaken te doen.

Maar relatiegeschenken doen natuurlijk ook dienst als marketing voor het bedrijf. Als je logo en misschien zelfs missie op het relatiegeschenk staan kun je effectief je bedrijf promoten. Dit is natuurlijk voornamelijk effectief wanneer we het over de kleine geschenken hebben die je aan veel mensen kunt uitdelen.

Eigen bedrijf

Relatiegeschenken kunnen ook effectief zijn binnen je eigen bedrijf. Je kunt ze aan werknemers geven bijvoorbeeld en op deze manier de werknemers motiveren. Als je je werknemers effectief wilt motiveren zul je wel iets moois moeten geven. Beter dan de hebbedingetjes waar we het over hadden. Je kan bijvoorbeeld aan het einde van een succesvol kwartaal mooie wijnflessen uitdelen aan je werknemers. Op deze manier beloon je goed werkt en blijft iedereen gemotiveerd.